fredag 12 mars 2010

Köld

Varför finns det inget bra ord för att man håller på att frysa ihjäl? Jag menar Hamsun när han var hungrig kunde dra i med ett ord som med allt i ett sade precis vad han kände: Sult. Det lidande som han kände är säkerligen ingenting mot den känsla av att ständigt hålla på att frysa i hjäl som belägrat mig sedan jag kom till Sverige i jakt på poesin, produktiviteten och romantiken.

Snacka misstag, precis allt sedan jag kom har varit ett långt jävla lidande. Man förstår varför Heidenstam bara skrev om nturens storslagenhet under sommaren. Man förstår varför han INTE skrev om det riktiga Sverige som möter en:

Låt oss börja med Helvetets speciella plats i vardagslivet: Icke fungerande lokal- och tågtrafik vare sig det är kaos eller inte.

Turtätheten på blå linjen är ju till exempel rena skämtet, men jag antar att det beror på att många mindre bemedlade samt icke-blåögda hellyllesvennar bor längs dessa linjer.

Lägg till detta kaosframkallande ombyggnader i den centrala stan för att bygga något så otidsenligt pajasaktigt som en jävla spårvagn. Har vi kommit in i 21a århundradet eller inte?! Måste vara en störd romantiker som gift sig med sin modelljärnväg som kommit på den idén. Definitivt ingen som behöver pendla i rusningstid med jobb, skola, dagis i alla fall.

Och inte att förglömma: Sadistiska busschaffisar som väntar tills man med sin treåring i hand hunnit fram till dörren för att slå igen den i fejan och köra fast man tidigt uppmärksammat att man kommer samt att det faktiskt står att det är EN MINUT KVAR TILL AVGÅNG på skylten (jag, jag menar just Dig som körde buss 445 från slussen i torsdagskväll förra veckan - jag antar att orsaken är att dina hemorrojder växt sig större än dina skinkor).

Sen kan man ju lägga till ett litet axplock ur den ocean av ingredienser som gör livet i Stockholm mer eller mindre outhärdligt:

Sura urinvånare (både bondtölpar och balla Stockholmare).

Melodifestivaler (tänk att det som var så tabu nu blivit en lukrativ industri för media och mest av allt för det så kallade Public Service företaget SVT - lägg ned SVT!)

Snö, snö, snö, is, is, is och kyla.

Prinsessbröllop. Allvarligt, lägg av, hur töntig får en stad bli?

Och värst av allt, den stora symbolen för hur monopol utvecklas till lättja och okunnighet: expediter på Systembolaget som förväxlar Beaujolais Noveau med Beaujolais Village, rekommenderar röda viner till kryddstark thaimat (inte torra söta viner som Gewürztraminer vilket torde vara en betydligt bättre kombination), eller rekommenderar Australienska Shiraz-viner när man frågar efter ett lätt vin (men inte vill ha alkoholstark druvsaft vilket verkar vara mycket populärt ivrigt påhejat av Systembolagets policy) osv i all oändlighet.

Allvarligt, att sådana klåpare som Systembolaget öppet får predika trots en sådan uppenbar brist på kunskap är tillräckligt deprimerande i sig, att de sedan också lyckats tuta i gemene idiotsvensk att de faktiskt ger "bra" tips gör att man vill återinföra ättestupan för dumhet! Dödsstraff, eller åtminstone en rejäl kölhalning, bör också införas för användandet av ordet FYND i samband med vinrecensioner!

Om Hamsun bott i Sverige och mött Systembolagets personal hade han nog faan döpt boken till Törst i stället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar